Kiitos keholleni

Mielessäni pitkään olen tätä juttua pyöritellyt. Nyt haluankin kirjoittaa oman näkökulmani kehonkuvasta ja oman kehon arvostamisesta tai sen väheksymisestä. Olen saanut uusia ajatuksia luettuani Rhonda Byrnen kirjallisuutta. . Aion kertoa kirjoista myös lisää teille jatkossa. Ne ovat olleet aika iso juttu kohdallani ja olen alkanut ymmärtämän enemmän asioita kiitollisuudesta. Toki joka päivä huomaan että unohdan olla kiitollinen ja sorrun valittamaan. No, harjoittelu tekee varmasti lähes mestarin tässäkin asiassa.:) Olenkin nyt joka aamu alkanut kirjoittamaan ylös kiitollisuudenaiheitani. Yksi niistä on kehoni jonka avulla pystyn arjen askareisiin ja kovempiinkin treenisuorituksiin. Kiitos siis kehoni.

Kehonkuva on nyt ajankohtainen juttu mediassa. No niinhän se on että joka aikakaudella on ihailtu tietynlaista vartaloa. Joskus pyöreät ja runsaat muodot olivat hitti ja kertoivat vain varakkuudesta. Sitten tuli mallimaisuuden laiha olomuoto. Sitten tuli tämä fitnessbuumi. Me ihmiset peilaamme usein omaa kehoamme median antamiin esimerkkikuviin tai muihin ihmisiin. Kaikista surullisinta on peilata omaa minuuttaan ja itsetuntoaan mahdollisesti rikkoutuneeseen kehonkuvaansa. Tarkoitan tällä että kehonkuva alkaa määräämään oman itsetunnon ja arvon. Tämä voi tarkoittaa sitä että ei kelpuuta kroppaansa vaan etsii siitä vain vikoja eikä ole kiitollinen siitä kaikesta mitä on ja mihin pystyy. Esimerkiksi kävely ei ole itsestäänselvyys kaikille.

 

Mitä näet kun katsot itseäsi peilistä? Mitä näet? Mihin katseesi ensin kiinnittyy? Mitä ajatuksia päässäsi liikkuu? Onko ilmeesi surullinen tai arvosteleva vai hymyiletkö? Vai oletko vain tyyni ja hymähdät? Löydätkö ensin ne parhaat kehosi kohdat joihin olet tyytyväinen? Oletko tyytyväinen? Vai löydätkö vain kohtia joita et siedä tai haluaisit muuttaa niitä? Oletko kiitollinen kehostasi sellaisenaan?

Jos ajatuksesi ovat negatiivisia, jatka etsimällä syitä siihen miksi ajattelet niin kuin ajattelet. Rakastatko kehoasi? Ja sinua itseäsi?Kelpaatko nyt itsellesi? Mikset? Ajatteletko että jos olisin x kiloa kevyempi ja timmimpi, hyväksyisin silloin vartaloni? Mieti myös määritteleekö ulkonäkösi sen minkä arvoiseksi itsesi tunnet. Onko näin? Onko mielessäsi vain kielteisiä ajatuksia? Jos kielteiset ajatukset valtaavat mielen, keksitkö mitään ratkaisua miten pääsisit niistä eroon?

Kielteiset ajatukset itsestä ajavat oikeaan kielteisten ajatusten kierteeseen. Kun ajattelet että kaikki on huonosti, niin nämä ajatukset päässäsi vetävät kuin magneetti uusia kielteisiä ajatuksia luoksesi. Tavoitteiden saavuttaminen vaikeutuu jos lähtökohta on masentavat ajatukset. Jotkut itseensä tyytymättömät tuntevat helposti kateutta ja ajattelevat toisen ilon olevan itseltä pois. He voivat myös tuhahdella henkilöille jotka elävät aktiivista elämää ja pitävät itsestään huolen. Onko tämä kateus lähtöisin siitä kun itse ei vain pysty tai ei vain kykene saavuttamaan sellaistaoloa jonka he haluaisivat? Onko henkilöllä hyvä olla samalla kun tällaiset kateuden tunteet ovat vallalla hänen mielessään? No ei, hän ei kykene nauttimaan elämän hänelle tarjoamista hetkistä ja hän kerää vain lisää negatiivisuutta ympärilleen.

Jopa negatiivisia tapahtumia voi tulla perä perään näiden ajatusten kautta. Tiedät varmasti päiviä jotka tuntuvat menevän taianomaisen huonosti Se alkaa aamulla kun nukut pommiin, eväät on jääneet tekemättä, auto ei käynnisty, töissä asiakkaat peruvat tapaamisia, ja vielä se dödökin unohtui, lounaseväistä jäi lihat jääkaappiin, saat ärsyttävän mailin johon vastaaminen kestää tunnin, päätä alkaa särkeä kun ilmoitetaan että olet tehnyt virhelaskelman jota joudut alkaa tekemään uudestaan ja tämä vie taas tehokasta työaikaasi tms. Siinä sellainen yksi esimerkki ja toki epäonni voi jatkua iltaan saakka. Miksi? Koska ajatuksesi epäonnistumisista ruokkivat lisää epäonnistumisia päivääsi. Olet kuin magneetti joka vetää puoleensa asioita joita et halua koska mietit niitä koko ajan.

Voiko tämäntyyppisiä asioita estää tapahtumasta? Kokeile. Kun herätyskello soi, herää päivään iloisena ja sitten vaikka kuvittelet itsesi iloiseksi. Ravitse itseäsi hyvällä ruoalla ja kiitä jo nyt asioista joita elämässäsi on. Kun katsot itseäsi peilistä, anna itsellesi halaus ja sano ääneen miten näytät tänään hyvältä. Jos jotain negatiivista astuu eteen, älä jämähdä siihen, vaan jatka hyväntuulisena. Olet PÄÄTTÄNYT että tämä päivä tulee olemaan loistava ja asiat järjestyvät juuri toivomallasi tavalla. Sama juttu esimerkiksi laihduttajan elämässä. Sinä PÄÄTÄT että olet ihannepainossasi, eikä ole mutisemista. Sinä tiedät ettei laihduttaminen ole vaikeaa, vaan kaikki järjestyy kunhan et sorru negatiiviseen ajatteluun ja ruikuttamiseen.

Olen itse todennut liikunnan nostavan ihmisten itsetuntoa sekä helpottavan masennusoireita. Liikunnalla todellakin pystyy myös vaikuttamaan omaan kehonkuvaan. Itseään rakastava ihminen ei halua ravita kehoaan huonolla ravinnolla kaiken aikaa. Jos arvostaa kehoaan, haluaa tarjota sille hyvää; sille sopivaa ravintoa josta tulee hyvä ja kevyt olla. Satunnaiset herkuttelut ja lomareissut on ok, mutta elämäntapasyöminen epäterveellisesti myrkyttää kropan -ja samalla myös mielen. Liikkumattomuus passivoi niin mielen kuin kangistaa kropan. Kehommehan on tehty liikkumiseen. Ennen (toki jossain tapauksissa myös nykyään) fyysinen työ piti huolen liikkeestä, mutta nykyään työ tuppaa olemaan sitä päätetyötä ja istumista.

Oma kehonkuva voi murskaantua silloin jos ei pidä kehostaan hyvää huolta; syö miten sattuu ja elää passiivista elämää. Henkilö voi olla siltikin hoikassa kunnossa, tai hän voi olla normaali- tai ylipainoinen. Silti olo on sisältä päin nuutunut jos esimerkiksi uni, ravinto ja liikunta laiminlyödään. Katsoin eilen leffadokumentin Super Size Me, jonka jokaisen tulisi katsoa. Kuukausi roskaruoalla laittoi terveen ihmisen sairaaseen kuntoon. Itseasiassa lääkärit kehoittivat miestä lopettamaan kokeilun jo puolivälin kohdilla. Rasvainen roskaruoka alkoi näkyä ennen täydellisissä arvoissa ja rasvamaksa kehittyi kovaa vauhtia. Ja se kertoi myös paljon, että miehen olemus muuttui täysin sairaan oloiseksi. Leffa oli silmiä avaava. Tässäkin painotetaan kohtuutta niissä herkutteluissa (herkkuhetki kerran viikossa voi olla ihan toimiva). Mutta jos se mässääminen on päivittäistä niin on aivan sama olisko se mäkkäriruokaa joka päivä vaiko sitä muuta roskaruokaa (sipsit, karkit, hampparit, valkoista vehnää sisältävät ruoat, sokeripitoiset ruoat) joka päivä. Luvattua on että kroppa ei tykkää.

itsetunto

Eipä säännöllinen tupakointi ja alkoholikaan kehomme elimille ja soluille hyvää tee. On myös virhe jähmettyä siihen ajatukseen että inhoaisi itseään tai että jos olisin sellainen ja sellainen, olisin parempi. Emmehän halua itsellemme pahaa? Kaiken kuuluisi lähteä siitä että rakastat omaa kehoasi. Vasta sitten ymmärrät miten haluat kohdella sitä kuin aarreeta. Sinähän olet sellainen; ainutlaatuinen aarre.

Mitäpä jos alkaisitkin uusia ajatusmaailmaasi ennen kuin säntäät suinpäin diettaamaan tai elämäntapamuutoksiin? Ajatuksillamme on suuri voima myös elämäntapamuutoksissa tai kehonkuvan tai sitten vain itsetunnon parantamisessa. Nyt kaikki innostujat ja taivaanrannanmaalarit (jee, itsekin kuulun heihin!) ; te olette nyt omalla alueellanne tässä! Nimittäin aletaan yhdessä piirrellä unelmiamme. Kirjoitetaan niitä paperille ja piirrellään jääkaapin oveen. Keräillään kuvia haaveistamme ja katsellaan niitä. KERÄTÄÄN niitä ympärillemme ja innostutaan niistä. Tärkeintä on että tiedät pian omistavasi tai saavasi tämän haaveilemasi asian luoksesi. Jotenkin se vaan elämässä menee niin, että pian saat haaveilemasi asiat luoksesi. Ilman kiitollisuutta ja uskoa tämä ei voi totetua. Sinun täytyy vain luottaa toiveisiisi ja jo nyt elää niitä läpi.

Esimerkiksi minä lukiossa haaveilin siitä, että olisinkin normaalipainoinen ja urheilullinen. En jättänyt haaveilua pelkästään siihen, vaan kuvittelinpa jopa sen millaisissa vaatteissa kulkisin ja miten hiukseni olisi. Ja tässä sitä ollaan; liikunta-alalla auttamassa muita pääsemään tavoitteisiinsa, ja omat elämäntavat mullistuneena nyt kuutisen vuotta.

Miten saavuttaa terve itsetunto, terve kehonkuva? Kaikki lähtee siitä että alat rakastamaan itseäsi ja olemaan kiitollinen kaikesta mitä sinulla jo on. Älä elä elämässä putkikatseella, vaan herää huomaamaan ympäriltä ne kaikki upeat asiat mitä olet jo saanut. Muista kiittää niistä päivittäin. Turha valittaminenkin vie vain energiaa. Olen itsekin sen huomannut. Keskity hyviin asioihin. Jos haluat laihtua tai saada lisää painoa, älä ainakaan sorru siihen että toimit negatiivisesti ja sanot ettei sinusta ole siihen. Päinvastoin kuvittele että tavoitteesi on saavutettu ja elät sen mukaan.

Älä murehdi jokaista hetkeäsi vaan keskity elämään sellaista elämää jota haluat elää. Siinä samalla huomaat että elämä on taianomaista ja kaikki järjestyy.